Meny

En bortglömd skatt i trädgården



Jag ser ut genom köksfönstret och ser tre av hästarna mumsa frenetiskt på "trädet med de mörkblå bären" som vi inte har tagit reda på vad det är. Trädet har fått stå orört under de tre åren vi bott här. Nu blir jag orolig! Tänk om bären är giftiga. Det tog ett dygn av efterforskningar innan vi blev helt säkra på att det är AROINA bär som växer. När vi sedan läser om bärens innehåll och effekter är det mycket upplyftande och väcker såklart ett större intresse. Vi har ett SUPERBÄR och det är mycket! Vilken glädje. Nu blir det smothies och annat gott varje dag.

 

Det finaste var att det var Robin, Streiff och Meja som visade mig vägen ..

 

 

Aronia – det Europeiska superbäret.

 

Här hittar du allt du behöver veta om Aronia och dess effekter på din hälsa!

Aronia är ett bär som växer på buskar, med en lång historia som medicinalväxt i Europa. Den är förvånansvärt lite känd i Sverige, trots att den växer här. Särskilt populär är Aronian i Tyskland och i synnerhet i Östeuropa. Den är unik i sitt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra substanser som har positiva effekter på hälsan.

Det finns massor av vetenskapliga undersökningar publicerade på Aronians effekter på hälsan.
Här hittar du en sammanställning av dessa – vetenskapliga referenser.

Här följer en sammanställning av Aronians mest kända hälsoeffekter.


Aronia har den högsta koncentrationen av antioxidanter som uppmätts i någon frukt. Den har ett mycket högt ORAC värde, 16062 (micro-mol of Trolox Evivalenter per 100 gr).
Den mörka färgen kommer sig av höga halter av fenola flavonoider, en grupp fytoämnen som kallas antocyaniner. Aronia innehåller 1480 mgr antocyanin och 664 mg proantocyanidin per 100 gr färsk frukt. Lab-analyser har isolerat cyanidin-3-galaktosid, quercetin, peonidin, delphinidin, petunidin, epicatechin, caffeic acid, pelargonidin och malvidin. Dessa har vetenskapligt bevisade antioxidativa effekter. Det finns hundratals flavonoider, och alla har inte ens namngivits än, men de finns naturligt i Aronian liksom i andra frukter och bär, särskilt de färgrika. Aronia innehåller också de mer välkända vitamin C, karotener, folsyra och naturligt vitamin E. Dessutom mineraler som kalium, järn och mangan. Oxidativ stress anses vara medbrottsling vid hjärt-kärlsjukdom, cancer, diabetes, demens, alzheimer, parkinson, rheumatit, makulär degeneration, grå starr och autoimmuna sjukdomar.

 

Balanserar blodtryck
Aronia kan bidra till att hålla blodtrycket normalt, och är till stor nytta för den som har problem med cirkulation och blodtryck. Men har också sett att den bidrar till att minska spasmer i blodkärl. Aronians bidrar också till att minska oxidation av kolesterol, mikroinflammationer inuti blodkärlen och till att hålla blodkärlen elastiska.

Bättre blodcirkulation och starkare kapillärer
En av Aronians mest kända effekter är att förbättra blodcirkulation, stärka kapillärer och minska risk för hjärt-kärl sjukdom. Den innehåller polyfenoler, som renar blodkärlen, snabbar på läkning av sår o skador, avlägsnar toxiska substanser, reducerar inflammation, gör kärl mer elastiska och motverkar förträngning. Många studier har gjorts på aronia och hjärt-kärl hälsa, särskilt i Östeuropa där Aronian används just för detta.

 

Cancerhämmande
Aronia har en stark anti-carcinogen verkan. Undersökningar har gjorts som visar att den kan långsamma ner tillväxt av cancerogena celler med 50-80%, och bidrar till att förstöra dysfunktionella celler utan att påverka de friska.

Detox och skydd mot toxiner
Aronia innehåller ämnen som binder till sig tungmetaller, t ex kadmium, och hjälper till att eliminera dem. Den ökar elimineringshastigheten hos njurar och verkar lätt pådrivande. Under en fasta eller detox kan man ta lite mer aronia än normalt.
För den som arbetar i en toxisk miljö (t ex kemikalier, färger, tyger etc) är det en bra idé att inta Aronia. Även för den som tillbringar mer än 4 tim/dag framför en dator, använder mobiltelefon mycket eller vistas i miljö med mycket elektromagnetisk strålning, eftersom Aronia kan hjälpa till att skydda mot både joniserande och radioaktiv strålning.

 

Diabetes
Många studier har gjorts på hur Aronia påverkar diabetes. Den kan bidra till att stabilisera blodsockernivåer och är till hjälp för att hantera diabetes-relaterade problem. För den som har typ II diabetes, med störd glukosmetabolism, insulinresistens mm, kan Aronia vara lämpligt.

 

Hormonsystem
Aronia kan hjälpa till att stödja kroppens hormonsystem, t ex vid sköldkörtelproblem. Vid utbrändhet kan den vara till nytta, eller andra tillstånd där kroppens hormonproducerande system är ur balans. Den anses fungera som en adaptogen.

Inflammatoriska tillstånd och immunförsvar
Aronia kan användas för att hålla förkylningar och infektioner borta. Den motverkar tillväxt av bakterier och virus och boostar immunförsvaret. Aronia har väldokumenterade anti-inflammatoriska effekter. Den kan användas efter ett akut trauma, som t ex svår operation, för att påskynda återhämtning. För hårt tränande uthållighetsidrottare är den av stor nytta, och för den som ofta kommer i kontakt med smitta ( t ex den om arbetar i sjukvården eller barnomsorgen).

 

Lever och galla
Många undersökningar har visat Aronians förmåga att stödja levern och t o m underlätta läkning av en dysfunktionell lever. Vid fettlever, inflammatoriska tillstånd i lever o galla, gallstenar m m.

Mage o tarm
Aronia har visat sig kunna hjälpa till att hantera problem i mage o tarm, som magsår, diarré och IBS. Den verkar inflammationshämmande i tarmsystemet. Den anses också stödja njurarnas funktion och reglera gallan.

Muskelåterhämtning
För dig som tränar mycket, t ex bodybuilder eller uthållighetsidrottare, är det av intresse att Aronia visat sig snabba på muskelåterhämtning efter ansträngning.

 

Skönhet, hud
Aronia innehåller enzymer som minskar nedbrytning av kollagen. Och den höga antioxidanthalten och de anti-inflammatoriska egenskaperna är av intresse för den som är mån om sin yttre skönhet. En intressant aspekt är också polyfenolernas förmåga att bidra till minskade cellskador i huden av uv-strålning. Därför kan Aronia användas som en ‘inre solfaktor’. Den sägs förbättra hudens elasticitet, motverka synliga kapillärer, åldersfläckar och stretchmarks.

 

Stroke
Efter en stroke används ofta Aronia i förebyggande syfte. Aronians effekter på hjärta-kärl system gör att den ofta används för detta som komplement inom den konventionella sjukvården i Östeuropa. Referenser till vetenskapliga undersökningar kring detta finns på sidan vetenskapliga referenser.

 

Urinvägar
Aronia kan bidra till god urinvägsfunktion. Infektion i urinvägarna är vanligt, och den huvudsakliga orsaken sägs vara Escherichia coli. Det är välkänt att tranbär hjälper till vid urinvägsinfektion, men studier visar att Aronia är fem till tio gånger så effektivt, tack vare sitt innehåll av quinin. Studier har visat att Aronia minskar tillväxt av mikroorganismer och bakterier, inkl Escherichia coli.

 

Utbrändhet
Aronia har visat sig fungera väl vid utbrändhet och kronisk trötthetssyndrom. Det beror förmodligen till stor del på dess förmåga att stötta sköldkörtel och fungera som en adaptogen för det endokrina systemet, inkl binjurarna.

Viktkontroll och fettförbränning
Aronia kan hjälpa till vid viktkontroll och viktminskning. Den kan bidra till mindre inlagring av fett runt midjan, och underlätta för kroppen att använda fettdepåer som bränsle, vilket alltså innebär bättre fettförbränning. Naturligtvis är också bärets effekt på blodsocker och reglering av insulinproduktion av stor nytta. Aronia kan användas under en “deffkur”, då man tar 3-4 gånger den vanliga underhållsdosen.

 

Ögonhälsa
Aronia innehåller ämnen som bidrar till ögonens hälsa, precis som blåbär, men är än mer kraftful. Den innehåller stora mängder karotener som skyddar ögat celler från skador och hindrar katarakter från att uppstå. Antocyaninerna är också av mycket stort intresse för ögonhälsa. Zeaxanthin och lutein finns i speciella tillskott för ögonen som är populära i Svenska hälsokostbutiker, ofta baserade på blåbär och ringblomma. Aronia innehåller också dessa ämnen. Zeaxhantin skyddar ögats inre från uv-strålning och därmed från makulär degeneration och uveitis (inflammation i ögat) som är vanligt hos äldre. Ögats små blodkärl får ett bättre flöde och bättre syre och näringstillförsel, vilket vissa konsumenter kan märka i form av mindre behov av läsglasögon och bättre mörkerseende. Nedan bild på friska och skadade kapillärer i ögats retina. En av aronians största fördelar är dess förmåga att skydda kärlväggar och fina blodkärl.

 

 

 




Datum: 2019-09-23 08:22